Du behöver
- 1 kg laxfilé färsk
- 3 st ägg
- 1.5 tsk salt
- 1 krm cayennepeppar
- 1 dl hackad dill
- 3 dl vispgrädde
Ugn: 150°
Ca 16 skivor
Gör så här
1
Smörj en avlång brödform, 1 1/2 liter. Klipp till och lägg ett bakplåtspapper i botten.
2
Skär 200–300 g av laxköttet i mycket tunna skivor, och lägg åt sidan. Skär resten av laxköttet i små bitar. Finfördela bitarna i matberedaren.
3
Tillsätt äggen, ett i taget, medan maskinen går. Tillsätt salt, peppar, dill och grädden, lite i taget.
4
Bred ut 1/3 av laxfärsen i botten på formen. Täck med hälften av laxskivorna. Bred ut ytterligare 1/3 av laxfärsen och täck med resten av laxskivorna. Avsluta med resten av laxfärsen. Täck med aluminiumfolie och ställ i kylen i cirka 30 minuter.
5
Grädda den täckta formen i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Ta av folien och låt patén kallna.
6
Täck över och låt patén stå i kylen i minst 4 timmar före servering. Patén håller sig ett par dagar i kylen.