Laxpaté med sauce vert

En läcker laxpaté med vårgrön sås kommer med all säkerhet att göra succé på kalaset. Passar lika bra som förrätt som på buffén.

Du behöver

  • 1 kg laxfilé färsk
  • 3 st ägg
  • 1.5 tsk salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 dl hackad dill
  • 3 dl vispgrädde

Ugn: 150°

Ca 16 skivor

Gör så här

1
Smörj en avlång brödform, 1 1/2 liter. Klipp till och lägg ett bakplåtspapper i botten.

2
Skär 200–300 g av laxköttet i mycket tunna skivor, och lägg åt sidan. Skär resten av laxköttet i små bitar. Finfördela bitarna i matberedaren.

3
Tillsätt äggen, ett i taget, medan maskinen går. Tillsätt salt, peppar, dill och grädden, lite i taget.

4
Bred ut 1/3 av laxfärsen i botten på formen. Täck med hälften av laxskivorna. Bred ut ytterligare 1/3 av laxfärsen och täck med resten av laxskivorna. Avsluta med resten av laxfärsen. Täck med aluminiumfolie och ställ i kylen i cirka 30 minuter.

5
Grädda den täckta formen i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Ta av folien och låt patén kallna.

6
Täck över och låt patén stå i kylen i minst 4 timmar före servering. Patén håller sig ett par dagar i kylen.

Scroll to Top