Du behöver
- 400 g broccoli
- 1 st rödlök
- 200 g laxfilé skinn- och benfri
- 0.5 st citron pressad saft
- salt peppar
Gratängsås:
3.5 dl mjölk
1 dl vetemjöl
1 msk flytande margarin
4 st ägg
salt peppar
2 tsk blå vallmofrön
Servera med:
rågbröd
sallad
Ugn: 175°
Gör så här
1
Dela broccolin i mindre buketter. Skala och skiva löken. Koka broccoli och lök knappt mjuka i saltat vatten, 2–3 minuter. Låt rinna av och svalna.
2
Tärna laxen, 1×1 cm. Blanda lax och citronsaft. Salta och peppra. Låt marinera i kylen.
3
Gratängsås: Vispa samman 2 dl av mjölken med mjölet i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och värm under omrörning. Koka ett par minuter. Tillsätt margarin och låt såsen svalna lite. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner äggulorna i såsen. Salta och peppra.
4
Torka av laxen och vänd ner i såsen tillsammans med broccoli och lök. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i såsen.
5
Smörj en ugnsform med höga kanter, ca 20 cm i diameter. Häll i laxröran och strö på vallmofrön. Tillaga längst ner i ugnen, 50 minuter. Öppna inte luckan under bakningen, då faller den ihop. Servera med bröd och sallad.