Laxgratäng

Variera rätten genom att byta ut broccolin mot blomkål, brysselkål, ärter eller morötter.

Du behöver

  • 400 g broccoli
  • 1 st rödlök
  • 200 g laxfilé skinn- och benfri
  • 0.5 st citron pressad saft
  • salt peppar

Gratängsås:

3.5 dl mjölk
1 dl vetemjöl
1 msk flytande margarin
4 st ägg
salt peppar
2 tsk blå vallmofrön

Servera med:

rågbröd
sallad

Ugn: 175°

Gör så här

1
Dela broccolin i mindre buketter. Skala och skiva löken. Koka broccoli och lök knappt mjuka i saltat vatten, 2–3 minuter. Låt rinna av och svalna.

2
Tärna laxen, 1×1 cm. Blanda lax och citronsaft. Salta och peppra. Låt marinera i kylen.

3
Gratängsås: Vispa samman 2 dl av mjölken med mjölet i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och värm under omrörning. Koka ett par minuter. Tillsätt margarin och låt såsen svalna lite. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner äggulorna i såsen. Salta och peppra.

4
Torka av laxen och vänd ner i såsen tillsammans med broccoli och lök. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i såsen.

5
Smörj en ugnsform med höga kanter, ca 20 cm i diameter. Häll i laxröran och strö på vallmofrön. Tillaga längst ner i ugnen, 50 minuter. Öppna inte luckan under bakningen, då faller den ihop. Servera med bröd och sallad.

Scroll to Top