Lax- och spenatpaj (av Cecilia i Uppsala)

En enkel och makalöst god paj. Själv använder jag den på julbordet, påskbordet och äter den även till vardags, svårt att låta bli.

Du behöver

Pajdeg:

100 g smör
2.5 dl mjöl
2.5 msk vatten

Fyllning:

lax ca 200 g kallrökt
1 pkt bladspenat (250g)
1 st hackad lök
1 dl dill
2 dl riven ost
3 st ägg
2.5 dl grädde
peppar

Det här behövs till 4-5 port:

Gör så här

1
Förbered pajdegen och förvara den i kylen medan resten görs. Sätt ugnen på 225 grader.

2
Krama ur så mycket vätska som möjligt ur den tinade bladspenaten så du slipper en vattnig paj. Hacka grovt. Hacka även löken och laxen.

3
Tag fram pajdegen och tryck ut den i en pajform (ca 25 cm i diameter) och nagga botten med en gaffel. Förgrädda i ungefär 10-12 minuter, sänk därefter värmen till 175 grader.

4
Under tiden ska löken stekas tills den blir mjuk, tillsätt sedan spenaten och laxen och stek någon minut. Lägg fyllningen i pajformen och strö över dill och ost.

5
Vispa ihop ägg och grädde med lite peppar, häll det sedan över pajen. Ställ pajen i ugnen i ungefär 35 minuter tills äggstanningen har stelnat och pajen har fått en fin färg.

Scroll to Top