Lättrimmad torskrygg med svamp

Du behöver 4 st torskrygg 1 tsk salt 150 g champinjoner 1 st schalottenlök 1 msk smör 1 dl västerbottensost riven salt peppar Sås: 1...

Du behöver

  • 4 st torskrygg
  • 1 tsk salt
  • 150 g champinjoner
  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 dl västerbottensost riven
  • salt peppar

Sås:

1 st schalottenlök
1 msk smör
1.5 dl vitt vin
3 msk vispgrädde
100 g smör
salt peppar
1 msk hackad gräslök

Potatispuré:

800 g potatis
50 g smör
2 dl vispgrädde
1 dl hackad dill

Servera med:

sockerärtor

Ugn: 150°

Gör så här

1
Salta fiskbitarna och låt dem dra i kylen, 1 timme. Ansa och hacka svampen. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök, tills vätskan kokat, in i en stekpanna med smör. Häll upp fräset i en skål och blanda det med riven ost. Smaka av med salt och peppar.

2
Torka av fisken med hushållspapper och lägg i en smord ugnsform. Toppa med svampfräset. Tillaga i ugnen tills fisken är fast och temperaturen i fisken är 52°, ca 15 minuter.

3
Sås: Skala och hacka löken väldigt fint och fräs den mjuk och utan att den får färg i en kastrull med smör. Tillsätt vin och koka ihop såsen ett par minuter. Sila bort löken och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Tillsätt grädde och koka upp. Sänk värmen och tillsätt smöret i klickar under omrörning. Nu får inte såsen koka mer, för då skär den sig. Smaka av med salt och peppar och rör i gräslök.

4
Potatispuré: Skala och skär potatisen i bitar. Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och ånga potatisen torr. Pressa potatisen och blanda i smöret. Tillsätt grädde tills purén är lagom tjock. Smaka av med dill, salt och peppar. Servera purén till fisken med sås och kokta sockerärter.

Scroll to Top