Långpannerutor

Ps. Det är samma deg som till saffransgifflarna.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 g saffran 2 kuvert
  • 1 st sockerbit
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • vetemjöl ca 9 dl

Fyllning:

200 g färskost
150 g smör
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
1 st apelsin rivet skal

Pensling:

ägg
mandelspån

Ugn: 225°°

24 bitar

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Stöt saffran med en sockerbit i en mortel och rör ner i smörblandningen. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp.

2
Tillsätt socker, ägg och mjöl, och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt, 45 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och platta ut degen till en platta, 30×40 cm. Lägg degen i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Låt jäsa övertäckt, 30 minuter.

4
Fyllning: Rör ihop färskost, rumsvarmt smör, florsocker, vaniljsocker och apelsinskal.

5
När degen jäst klart, gör gropar med ett finger doppat i mjöl. Fördela fyllningen i hålen. Pensla med uppvispat ägg. Strö på mandel. Grädda, ca 15 minuter. Låt svalna och skär i rutor.

Scroll to Top