Du behöver
- 4 dl grynbladning Axa
- 4 dl vatten
- 2 dl kallt vatten
- 50 g jäst
- 2 msk ljus sirap
- 1.5 tsk salt
- 10 dl vetemjöl
- 1 st ägg
Garnera med:
grynbladning
Ugn: 225°
24 bullar
Gör så här
1
Lägg grynblandningen i en degbunke. Koka upp 4 dl vatten och häll över, och rör om till en gröt. Späd med kallt vatten och låt den kallna.
2
Smula ner jästen i en degbunke med “gröten” och tillsätt sirap, salt och nästan allt mjöl. Täck över bunken med plast och låt stå i kylen över natten.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 bitar och rulla ut varje bit till en rulle. Dela rullarna i 12 bitar och forma bitarna till “korvar”. Lägg över på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
4
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över grynblandning. Grädda mitt i ugnen i10–15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Alla bröd går att frysa in!
Gör ditt eget bake-off bröd:
Jästa bullar kan frysas in på plåt och sedan förvaras i fryspåsar för att senare tinas, penslas, garneras och gräddas.