Långjästa grynbullar

Tänk på att brödet ska jäsa i kylen över natten.

Du behöver

  • 4 dl grynbladning Axa
  • 4 dl vatten
  • 2 dl kallt vatten
  • 50 g jäst
  • 2 msk ljus sirap
  • 1.5 tsk salt
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 st ägg

Garnera med:

grynbladning

Ugn: 225°

24 bullar

Gör så här

1
Lägg grynblandningen i en degbunke. Koka upp 4 dl vatten och häll över, och rör om till en gröt. Späd med kallt vatten och låt den kallna.

2
Smula ner jästen i en degbunke med “gröten” och tillsätt sirap, salt och nästan allt mjöl. Täck över bunken med plast och låt stå i kylen över natten.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 bitar och rulla ut varje bit till en rulle. Dela rullarna i 12 bitar och forma bitarna till “korvar”. Lägg över på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

4
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över grynblandning. Grädda mitt i ugnen i10–15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Kommentar:
Alla bröd går att frysa in!

Gör ditt eget bake-off bröd:
Jästa bullar kan frysas in på plåt och sedan förvaras i fryspåsar för att senare tinas, penslas, garneras och gräddas.

Scroll to Top