Lamm i lergryta

Tagine är en marockansk gryta med lock, som man sätter in i ugnen. Vi använder istället en lergryta med fint resultat. Lammköttet i grytan blir mört och saftigt.

Du behöver

  • 1 kg lammkött benfritt, av stek eller bog
  • 1 msk soja
  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 g saffran
  • 1 kruka koriander
  • 2 tsk spiskummin
  • 500 g krossade tomater
  • 2 st morötter
  • 2 st squash
  • salt och peppar

Servera med:

couscous alt ris eller bulgur

Garnera med:

färsk koriander

Ugn: kall och 200°

Gör så här

1
Blötlägg lergrytan i kallt vatten. Skär köttet i tärningar, ca 2×2 cm. Lägg det i en skål och blanda med sojan. Lägg över i den blötlagda lergrytan.

2
Skala och skär de gula lökarna i grova tärningar. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Fräs lök och vitlök i en stekpanna i olja tills den är mjuk. Tillsätt saffran, grovhackad koriander, spiskummin och krossade tomater. Rör om och låt såsen koka upp. Häll såsen över köttet i grytan.

3
Skala morötterna och skär i bitar. Skär squashen i bitar. Blanda ner morötter och squash i grytan. Salta och peppra. Sätt på locket och ställ in grytan på gallret i nedre delen av den kalla ugnen. Sätt ugnen på över- och undervärme 200°. Låt grytan stå i ugnen i ca 1 timme.

4
Ta ut grytan och kontrollera att köttet är mört. Smaka av kryddningen. Servera med couscous, ris eller bulgur. Garnera med färsk koriander.

Scroll to Top