Du behöver
- 1 kg lammkött benfritt, av stek eller bog
- 1 msk soja
- 2 st gula lökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 0.5 g saffran
- 1 kruka koriander
- 2 tsk spiskummin
- 500 g krossade tomater
- 2 st morötter
- 2 st squash
- salt och peppar
Servera med:
couscous alt ris eller bulgur
Garnera med:
färsk koriander
Ugn: kall och 200°
Gör så här
1
Blötlägg lergrytan i kallt vatten. Skär köttet i tärningar, ca 2×2 cm. Lägg det i en skål och blanda med sojan. Lägg över i den blötlagda lergrytan.
2
Skala och skär de gula lökarna i grova tärningar. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Fräs lök och vitlök i en stekpanna i olja tills den är mjuk. Tillsätt saffran, grovhackad koriander, spiskummin och krossade tomater. Rör om och låt såsen koka upp. Häll såsen över köttet i grytan.
3
Skala morötterna och skär i bitar. Skär squashen i bitar. Blanda ner morötter och squash i grytan. Salta och peppra. Sätt på locket och ställ in grytan på gallret i nedre delen av den kalla ugnen. Sätt ugnen på över- och undervärme 200°. Låt grytan stå i ugnen i ca 1 timme.
4
Ta ut grytan och kontrollera att köttet är mört. Smaka av kryddningen. Servera med couscous, ris eller bulgur. Garnera med färsk koriander.