Kycklingpaté med portvinssås

Smakfull, praktiskt och lite retro. Ja ? vi pratar paté! Servera den med portvinssås med apelsin, cornichons och nybakat bröd.

Du behöver

  • 200 g rimmat sidfläsk
  • 450 g kycklinglårfilé
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 500 g kycklingfärs
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • 0.5 st citron rivet skal
  • 1 msk hackad färsk rosmarin
  • 2 tsk grönpeppar inlagd
  • 1 st ägg
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 160 g salami gärna Milanosalami

Servera med:

apelsin se recept
cornichons
bröd

Ugn: 175°

Gör så här

1
Skär bort svålen från sidfläsket. Skär sidfläsket i bitar och lägg i skålen till matberedaren med kniven monterad. Tillsätt kycklinglårfilé, skalade vitlöksklyftor och salt och kör tills det är grovhackat.

2
Tillsätt färs, svartpeppar, citronskal, rosmarin, grönpeppar, ägg, majsstärkelse och grädde och kör med pulsknappen tills smeten binder ihop.

3
Täck botten och sidorna i en avlång bakform, 1 1/2 liter, med salamiskivor. Spara några skivor till att toppa med. Bred ut smeten i formen och platta till den. Banka formen i arbetsbän-ken så att eventuella luftbubblor försvinner. Täck med salami-skivor.

4
Ställ formen i en långpanna och häll kokande vatten i lång-pannan. Tillaga i nedre delen av ugnen, ca 1 timme eller tills innertemperatur är 70°. (använd köttermometer). Låt svalna i formen och sedan under press. Sätt en likadan form ovanpå och fyll den med glaskulor eller konservburkar. Låt stå i kylen i 8 timmar. Skiva och servera med portvinssås, cornichons och bröd.

5
Portvinssås med apelsin: Smält 1 dl svartvinbärsgelé och 1 dl rött portvin i en kastrull. Smaksätt med salt, svartpeppar, zestat skal från 1/2 apelsin och 1 lagerblad och koka upp. Låt kallna.

Scroll to Top