Kroppkakor med skirat smör

Favoriternas favorit när det kommer till husmanskost, om ni frågar oss! Servera dem varma med skirat smör och rårörda lingon? Det blir inte bättre än så!

Du behöver

  • 1.3 kg potatis av mjölig sort
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • vetemjöl ca 3 dl

Fyllning:

300 g bogfläsk eller sidfläsk, rimmat
1.5 tsk kryddpeppar finstött
2 krm svartpeppar nymald

Kokning:

vatten ca 4 liter
1 msk salt

Servera med:

100 g smör
rårörda lingon
råkostsallad

Gör så här

1
Skala och koka potatisen mjuk, ca 20 minuter. Häll av vattnet. Pressa potatisen i en bunke och låt den svalna något.

2
Blanda potatis, ägg, salt och mjöl till en fast deg. Först i bunken och sedan på mjölad arbetsbänk. Forma degen till en rulle. Dela rullen i 16 bitar och forma bitarna till runda bullar.

3
Fyllning: Skär fläsket i små tärningar och stek det i en stekpanna i sitt eget fett. Krydda med kryddpeppar och svartpeppar. Gör en grop i potatisbullen och lägg i en sked fyllning. Vik över degen och rulla till en boll.

4
Kokning: Koka upp vatten och salt i en stor gryta. Lägg i kroppkakorna och låt dem sjuda tills de flyter upp och koka i ytterligare 3 minuter. Ta upp kroppkakorna med en hålslev. Servera med det skirat smör, rårörda lingon och råkostsallad.

5
Skirat smör! Smält 100 g smör i en kastrull. Låt kastrullen stå vid sidan av plattan, ca 5 minuter. Då delar smöret sig i en fett- och en vattenlager och det är det smörgula fettet som lägger sig överst som man använder. Häll smöret i en förvärmd såssnipa.

Scroll to Top