Kronärtskockor med kaprismajonnäs

En riktig delikatess är kronärtskockan serverad med en majonnäs gjord på brynt smör, citron och kapris! Väl värt att testa!

Du behöver

  • 4 st kronärtskockor
  • vatten
  • 1 st citron pressad saft
  • 1 tsk salt per liter vatten

Kaprismajonnäs:

250 g smör
3 st äggulor
2 tsk dijonsenap
1.5 tsk pressad citronsaft
salt, svartpeppar
2 msk kapris hackad

Garnera med:

timjan

Gör så här

1
Bryt loss stammen på kronärtskockorna. Gnid fästet med en citronhalva. Skär av toppen med en vass kniv. Klipp av den yttersta delen av bladen.

2
Koka upp vatten, citronsaft och salt i en stor gryta. Lägg i kronärtskockorna och koka dem i ca 40 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Ta upp dem med en hålslev.

3
Kaprismajonnäs: Smält smöret på medelvärme i en tjockbottnad kastrull, och låt vattnet fräsa bort. När vattnet är förångat börjar smöret brynas och bubblorna blir mindre. Smöret är klart när det har en svagt ljusbrun färg och en nötaktig doft. Häll upp smöret, utan att få med bottensatsen, i en såssnipa. Skumma smöret med en sked och låt det svalna något.

4
Blanda rumstempererade äggulor och senap i en bunke. Vispa ner smöret, i en tunn stråle, under kraftig vispning. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Rör ner kaprisen. Servera kronärtskockorna med majonnäsen. Garnera med timjan.


Kommentar:
Dra loss bladen ett efter ett. Bit och dra loss den matiga nedre delen av bladen med tänderna. Lägg resterna av bladen i en prydlig hög på kanten av tallriken. Ta bort det trådiga ”skägget” från botten och skär i bitar.

Scroll to Top