Du behöver
- 1 l vatten
- 4 msk skaldjursfond
- 1 kg räkor med skal
- 2 st schalottenlökar
- 2 msk olivolja
- 3 dl arborioris
- 1 msk citrontimjan färsk
- 0.5 st citron rivet skal
- salt peppar
- 1.5 dl parmesanost riven
Garnera med:
räkor
rucolasallad
parmesanost riven
Gör så här
1
Koka upp vatten och fond i en kastrull på spisen eller i en glaskanna i mikron. Skala räkorna. Skala och hacka löken.
2
Fräs löken i en vid kastrull med olja, ca 1 minut. Tillsätt riset och fräs ca 30 sekunder. Riset ska bli glansigt.
3
Späd med 2 dl buljong och tillsätt hackad citrontimjan och rör om. När buljongen kokat in, tillsätt mer buljong i omgångar. Sjud risotton sakta på svag värme under omrörning. Riset är klart när det är mjukt men med lite tuggmotstånd, ca 25 minuter. Risotton ska vara krämig och lite lös i konsistensen.
4
Smaka av med citronskal och 1–2 msk pressad saft, salt och peppar. Rör ner parmesanosten och blanda ner nästan alla räkor. Servera i djupa tallrikar eller skålar och toppa med resten av räkorna, rucolasallad och lite extra parmesanost.