Krämig risotto med räkor och citron

En fin risotto har en krämig och ganska lös konsistens. Det blir den om man rör om ofta och sakta i kastrullen. En risotto tar sin tid och ska lagas med kärlek.

Du behöver

  • 1 l vatten
  • 4 msk skaldjursfond
  • 1 kg räkor med skal
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl arborioris
  • 1 msk citrontimjan färsk
  • 0.5 st citron rivet skal
  • salt peppar
  • 1.5 dl parmesanost riven

Garnera med:

räkor
rucolasallad
parmesanost riven

Gör så här

1
Koka upp vatten och fond i en kastrull på spisen eller i en glaskanna i mikron. Skala räkorna. Skala och hacka löken.

2
Fräs löken i en vid kastrull med olja, ca 1 minut. Tillsätt riset och fräs ca 30 sekunder. Riset ska bli glansigt.

3
Späd med 2 dl buljong och tillsätt hackad citrontimjan och rör om. När buljongen kokat in, tillsätt mer buljong i omgångar. Sjud risotton sakta på svag värme under omrörning. Riset är klart när det är mjukt men med lite tuggmotstånd, ca 25 minuter. Risotton ska vara krämig och lite lös i konsistensen.

4
Smaka av med citronskal och 1–2 msk pressad saft, salt och peppar. Rör ner parmesanosten och blanda ner nästan alla räkor. Servera i djupa tallrikar eller skålar och toppa med resten av räkorna, rucolasallad och lite extra parmesanost.

Scroll to Top