Du behöver
- 0.5 st gul lök
- 0.5 l kantareller färska
- smör
- 2 tsk torkad timjan
- 0.5 dl ströbröd
- 2 dl mjölk
- 1 dl rödbeta finriven, rå
- 1 st ägg
- 1.5 tsk salt
- 2 krm peppar
- 500 g viltfärs eller nötfärs
- 2 st morötter
- 2 st palsternackor
- 8 st potatis
- 2 st rödlökar
- 2 dl vatten
- 1 msk viltfond
- 1 msk torkad timjan
- flingsalt
Servera med:
gelé
gurka inlagd
Ugn: 250°175°
Gör så här
1
Skala och finhacka löken. Rensa och hacka svampen. Fräs lök och svamp i en stekpanna med smör. Blanda i timjan mot slutet. Låt kallna.
2
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och låt det svälla, ca 10 minuter. Tillsätt rödbeta, ägg, salt, peppar och färs, och arbeta ihop till en smidig smet. Forma smeten till en limpa i en stor ugnsfast form.
3
Skala och skär morötter, palsternacka, potatis och lök grovt och lägg runt köttfärslimpan.
4
Blanda vatten och fond och häll över grönsakerna. Strö på timjan och salt. Tillaga mitt i ugnen på 250º i 15 minuter. Sänk värmen till 175º och fortsätt stekningen i ca 40 minuter. Ös med skyn några gånger under stektiden. Servera med gelé och inlagd gurka.