Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 4 msk nötolja
- 2 tsk salt
- 75 g valnötter hela
- 200 g aprikoser torkade
- 3 dl fullkornsmjöl av dinkel
- 8 dl siktat dinkelmjöl
Till gräddning:
valnötter hela
Ugn: 200°
2 bröd
Gör så här
1
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, nötter, aprikoser och fullkornsmjöl. Ar-beta in siktat mjöl till en smidig deg.
2
Låt jäsa under duk i cirka 40 minuter. Strö rikligt med mjöl i korgarna. Lägg i hela nötter.
3
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela degen i 2 delar, forma till bröd och lägg dem i korgarna. Degen ska fylla korgen ungefär till hälften. Låt jäsa i 30–40 minuter under duk.
4
Vänd försiktigt upp de jästa bröden på plåtar med bakplåtspapper.
5
Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Bröden ska låta ihåliga på undersidan när man knackar på dem. Låt kallna på galler under duk.