Korgbröd med nötter och frukt

Torkad frukt och nötter har blivit populärt i matbrödsbaket, och är ingredienser som gör att brödet passar bra tillsammans med en god och vällagrad ost.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 4 msk nötolja
  • 2 tsk salt
  • 75 g valnötter hela
  • 200 g aprikoser torkade
  • 3 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 8 dl siktat dinkelmjöl

Till gräddning:

valnötter hela

Ugn: 200°

2 bröd

Gör så här

1
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, nötter, aprikoser och fullkornsmjöl. Ar-beta in siktat mjöl till en smidig deg.

2
Låt jäsa under duk i cirka 40 minuter. Strö rikligt med mjöl i korgarna. Lägg i hela nötter.

3
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela degen i 2 delar, forma till bröd och lägg dem i korgarna. Degen ska fylla korgen ungefär till hälften. Låt jäsa i 30–40 minuter under duk.

4
Vänd försiktigt upp de jästa bröden på plåtar med bakplåtspapper.

5
Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Bröden ska låta ihåliga på undersidan när man knackar på dem. Låt kallna på galler under duk.

Scroll to Top