Du behöver
- 50 g smör eller margarin
- 4 st äggulor
- 4 msk florsocker
- 1 msk konjak
- 0.5 st citronskal
- 2.5 dl vetemjöl
Fritering:
kokosfett eller matolja
Gör så här
1
Smält matfettet till smeten och låt det svalna.
2
Rör samman äggulor och socker.
3
Tillsätt konjak, rivet citronskal, smält matfett och mjöl. Arbeta samman allt till en deg.
4
Lägg degen i en plastpåse och låt den ligga kallt till nästa dag.
5
Kavla ut degen till en ca 2-3 mm tunn rektangel. Sporra ut 2-3 cm breda remsor. Sporra remsorna på snedden till ca 10 cm långa bitar. Gör en skåra i mitten på varje bit.
6
Trä den ena snibben genom skåran på varje klenät.
7
Värm fettet till 180°. Lägg ner några klenäter åt gången och fritera dem gyllene ca 1 minut på varje sida.
8
Ta upp klenäterna och låt dem rinna av på hushållspapper. Pudra över lite florsocker strax innan kakorna ska avnjutas. Förvara kakorna kallt.
Vill du inte ha konjak i dina klenäter så ersätt den med vatten. Gör ”brödprovet” om du inte har termometer när du ska fritera dina klenäter. Så här gör du: Värm fettet och lägg ner en bit vitt bröd i fettet. När brödet får fin gulbrun färg, efter ca 1 minut, har fettet rätt temperatur.