Klenäter

Ingen jul utan mandelmusslor, klenäter och struvor. Du kan baka dem redan nu och sedan förvara dem i kylen eller frysen tills de ska avnjutas. Lite citron och konjak ger extra fin smak åt klenäterna (i bakgunden på bilden). Klenäter är för många den viktigaste julkakan.

Du behöver

  • 50 g smör eller margarin
  • 4 st äggulor
  • 4 msk florsocker
  • 1 msk konjak
  • 0.5 st citronskal
  • 2.5 dl vetemjöl

Fritering:

kokosfett eller matolja

Gör så här

1
Smält matfettet till smeten och låt det svalna.

2
Rör samman äggulor och socker.

3
Tillsätt konjak, rivet citronskal, smält matfett och mjöl. Arbeta samman allt till en deg.

4
Lägg degen i en plastpåse och låt den ligga kallt till nästa dag.

5
Kavla ut degen till en ca 2-3 mm tunn rektangel. Sporra ut 2-3 cm breda remsor. Sporra remsorna på snedden till ca 10 cm långa bitar. Gör en skåra i mitten på varje bit.

6
Trä den ena snibben genom skåran på varje klenät.

7
Värm fettet till 180°. Lägg ner några klenäter åt gången och fritera dem gyllene ca 1 minut på varje sida.

8
Ta upp klenäterna och låt dem rinna av på hushållspapper. Pudra över lite florsocker strax innan kakorna ska avnjutas. Förvara kakorna kallt.


Kommentar:
Vill du inte ha konjak i dina klenäter så ersätt den med vatten. Gör ”brödprovet” om du inte har termometer när du ska fritera dina klenäter. Så här gör du: Värm fettet och lägg ner en bit vitt bröd i fettet. När brödet får fin gulbrun färg, efter ca 1 minut, har fettet rätt temperatur.

Scroll to Top