Klassiska lussebullar

Du behöver 50 g jäst 1 g saffran 2 kuvert 1 st sockerbit 100 g smör 5 dl mjölk 250 g kesella lätt 1 tsk...

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 1 g saffran 2 kuvert
  • 1 st sockerbit
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella lätt
  • 1 tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • vetemjöl ca 17 dl

Pensling:

ägg
russin

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i en mortel. Smält smöret i en kastrull och rör ner saffranet i smöret.

2
Tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll deg­spadet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Blanda i kesella, salt, socker och det mesta av mjölet.

3
Arbeta degen väl tills den är blank och smidig. Låt jäsa övertäckt i 40 min.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Rulla ut och dela varje bit i 15 bitar. Forma lussebullar av bitarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5
Låt bullarna jäsa övertäckta i 30 min. Tryck i russin och pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 8 min.

Scroll to Top