Klassisk Napoleonbakelse

Är napolenbakelse något du bara äter när du går på konditori? Nu ska det bli ändring på det och vi visar dig precis hur du gör den själv steg för steg!

Du behöver

  • 3 st smördegsplattor frysta

Vaniljkräm:

1 st gelatinblad
2.5 msk strösocker
1 msk majsstärkelse Maizena
2 st äggulor
1.5 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker äkta
1 msk smör

Fyllning:

2 dl vispgrädde
vaniljkräm se ovan
0.5 dl hallonsylt

Glasyr:

2 msk hallonsylt
0.5 dl florsocker
1 tsk vatten

Ugn: 225°

8 bakelser

Gör så här

1
Lägg ut de frysta smördegsplattorna och låt dem tina i rumstemperatur, ca 30 minuter. Kavla ut varje platta på längden till dubbel längd, 40 cm. Lägg plattorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel och grädda i 8–10 minuter. Låt kallna.

2
Vaniljkräm: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten, 5 minuter. Blanda socker och majsstärkelse i en kastrull. Rör i äggulor och mjölk och värm under omrörning tills krämen tjocknar. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta i den varma krämen. Rör i vaniljsocker och rumsvarmt smör. Låt kallna.

3
Fyllning: Vispa grädden och blanda med vaniljkrämen. Bred hallonsylt på en av bottnarna. Lägg på en ny botten och bred på vaniljgräd-den. Lägg på den sista bottnen.

4
Glasyr: Bred på hallonsylt. Rör ihop florsocker och vatten och bred över hallonsylten. Låt stå i frysen i 1 timme. Skär kakan i 8 bitar med en varm kniv. Skölj av kniven mellan varje bakelse. Servera bakelserna inom en timme.

Scroll to Top