Kex av digestivetyp

Dessa kex är mycket enkla att göra och smakar som en nyttig och inte fullt så söt variant av kexen Digestive. Recept från Glutenfritt ? gott och enkelt av Margareta Elding-Pontén, Jure förlag.

Du behöver

Till ca 25 kex (en bakplåt)

150 g glutenfritt basmjöl
75 g rent havremjöl
2 tsk fiberhusk (7 g)
1 krm salt
2 msk råsocker (det går bra med vanligt socker också)
bakpulver
125 g smör
0.5 dl mjölk
1.5 dl rena havregryn (50 g)

Gör så här

1

Blanda de torra ingredienserna i en matberedare med knivar. (En liten bunke går också bra. Använd då elvispens degkrokar till att blanda samman degen.)

2

Tillsätt smöret skuret i bitar och kör i matberedaren tills smöret är finfördelat. Tillsätt mjölken och blanda snabbt ihop till en tung, klibbig deg. För genast över den till en bunke, tillsätt havregrynen och slutknåda degen med händerna i bunken till en ganska fast deg.

3

Låt den vila i minst 10 minuter så att fiberhusken hinner svälla och degen blir kavlingsbar. (Att arbeta in havregrynen med händerna hindrar matberedarens knivar från att finfördela dem.)

4

Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till 5 mm tjocklek. Lite mjöl under degen gör kavlingen enklare, liksom att stryka lite mjöl på själva kaveln. Degen är ganska tung och kan spricka vid kavlingen. I så fall är det enkelt att trycka fast bitar som lossnar. Det kommer inte att synas i de färdiga kexen.

5

Flytta över bakplåtspappret till en bakplåt. Nagga gärna den utkavlade degen i ett dekorativt mönster. Skåra den i 5×5 cm stora rutor. Grädda i 175° utan varmluft i ca 15 minuter. Passa noga så att kexen inte bränns. Bryt längs skårorna till kex och flytta över dem till ett galler. Låt kexen torka på gallret i 75° utan varmluft.


Kommentar:
Rulla små bollar i stället för att kavla en stor platta och tryck ut dem till runda kex. Nagga dem, lägg på bakplåtar med bakplåtspapper och grädda enligt receptet. Kavla ut degen till 5 mm tjocklek. Nagga och ta ut runda kakor med mått. För över dem till bakplåtar med bakplåtspapper och grädda enligt receptet.

Recept: Margareta Elding-Pontén (från boken Glutenfritt – gott och enkelt)

Scroll to Top