Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g smör
- 5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 2 msk honung
- 250 g keso
- 2 dl kruskakli
- 2 dl russin
- 4 dl rågmjöl fint
- 8 dl vetemjöl
- mjölk
- kruskakli
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37º och rör ut jästen i degvätskan.
2
Tillsätt salt, honung, keso, kli, russin och rågmjöl och rör om. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk, ca 40 minuter.
3
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela degen i 22 bitar. Forma bitarna till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk, ca 30 minuter.
4
Pensla bullarna med mjölk och strö på kli. Grädda mitt i ugnen, 8–10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.