Du behöver
- 5 dl lantbrödsmjöl mörkt
- 7 dl rågmjöl fint
- 2.5 dl vetemjöl
- 1 dl fibrex
- 0.75 dl brödsirap
- 50 g smör mjukt
- 2 tsk salt
- 1 msk brödkrydda malda
- 25 g jäst för söta degar
- 6 dl mjölk 37 grader
Ugn: 200º
Det här behövs till 2 limpor:
Gör så här
1
Häll det mesta av mjölet, Fibrex, sirap, smör, salt och kryddor i köksmaskinens beredningsskål. Smula jästen över.
2
Häll över den fingervarma mjölken och bearbeta degen tills den är smidig och släpper skålens kanter, ca 10 minuter. Låt degen jäsa i skålen ca 30 minuter.
3
Kör några tag innan degen hälls upp på mjölat bakbord. Arbeta samman degen och tillsätt ev lite mer mjöl. Dela degen i två delar och baka ut till limpor.
4
Lägg limporna i två bakpappersklädda avlånga brödformar à 1 1/2 liter. Tryck med handflatan i mitten av limporna så att de blir tunnare där. Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
5
Grädda bröden i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter. Låt dem svalna på galler inlindade i bakdukar.