Kärlekstårta

Läcker färg och god fyllning. Med den här tårtan blev det kärlek vid första smakbiten!

Du behöver

  • 3 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1.5 tsk bakpulver

Hallonfyllning:

200 g frysta hallon
0.75 dl florsocker
100 g färskost
3 st gelatinblad
1.5 dl vispgrädde

Frosting:

2 st äggvitor
2.5 dl strösocker
1 dl vatten
0.5 tsk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
röd karamellfärg

Garnera med:

hallon
citronmeliss

Ugn: 175°

8 bitar

Gör så här

1
Vispa ägg och socker poröst, gärna med elvisp. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver, och vänd ner i smeten med lätta tag. Häll smeten i en smord och bröad hjärtformad bakform som rymmer 1 1/2 l. Klä ev formen invändigt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen, 35 minuter. Låt kakan vila i formen i 10 minuter innan den stjälps upp. Dela kakan i två bottnar.

2
Hallonfyllning: Koka upp hallonen. Passera dem genom en sil. Låt svalna. Blanda hälften av hallonmoset med florsocker och färskost. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, 5 minuter. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i resten av hallonmoset. Låt svalna. Tillsätt till hallon- och färskostblandningen. Vispa grädden och blanda i. Låt stå kallt en stund och halvstelna. Bred fyllningen över ena bottnen och lägg på den andra.

3
Frosting: Vispa äggvitorna fluffiga. Koka upp socker, vatten och citronsaft i en kastrull, och låt sjuda tills sockret lösts upp. Tillsätt den varma sockerlagen till äggvitorna i en tunn stråle under vispning. Fortsätt vispa i 10 minuter. Vispa i vaniljsocker. Färga 1/3 av frostingen röd med karamellfärg.

4
Bred vit frosting ovanpå tårtan. Bred rosa frosting runt kanten på tårtan. Spritsa resten av frostingen i ett mönster runt kanten. Garnera med hallon och citronmeliss.

Scroll to Top