Kantarell och kryddost i frasigt pajskal

Vi blandar skogens gyllene delikatesser med en smakrik kryddost och gör en mustig paj som passar både till vardags och till fest. Lyxigt i all sin enkelhet.

Du behöver

Pajbotten:

1.5 msk fibrex
2 msk vatten
1 dl glutenfri mjölmix vi har använt Semper Grov Mix
2 dl glutenfri mjölmix vi har använt Semper White Mix
salt peppar
50 g smör
1 dl crème fraîche
majsolja till formen

Fyllning:

svamp trattkantareller och kantareller efter smak
1 st gul lök
smör till stekning
salt
0.5 tsk peppar vi har använt Fyra Peppar, Kockens

Äggstanning:

3 st ägg
2.5 dl matlagningsgrädde
1 dl riven kryddost riven, vi har använt Boxholms kryddost
1 dl ost riven mild
salt och peppar

Ugn: 225º

Gör så här

1

Pajbotten: Lägg fibrex i en skål. Tillsätt vatten och rör om, och låt svälla. Blanda båda sorterna glutenfri mjölmix, salt och lite peppar i en bunke. Skär smöret i kuber och finfördela det i mjölmixen med fingertopparna till en grynig blandning. Blanda ner fibrexblandningen och se till att det fördelar sig i mjölmixen. Tillsätt crème fraiche och arbeta samman till en smidig, något kladdig deg. Låt eventuellt degen vila en stund i kylen om den är för mjuk. Smörj en pajform med olja, och tryck ut degen i formen. Täck kanterna (inte bottnen) med aluminiumfolie och förgrädda i 10–15 minuter.

2

Fyllning: Stek svampen på medelvärme i en stekpanna utan fett, tills all vätska kokat in. Ta upp svampen. Hacka löken och stek den mjuk i stekpannan i lite smör. Tillsätt svampen. Salta och krydda med mald blandad peppar.

3

Äggstanning: Vispa ihop ägg och grädde i en bunke. Rör ner osten. Smaka av med salt och peppar. Fördela svampen i pajskalet. Häll över äggstanningen. Se till att osten fördelar sig jämnt över pajen. Grädda mitt i av ugnen i ca 30 minuter, tills pajen fått en vacker gyllene färg.

Scroll to Top