Kalvfrikadeller från Italien

Nästan varje italiensk familj har förstås sitt eget recept på köttbullar, eller polpette som de heter på italienska. Oftast serveras de i en tomatsås som blandas med pasta. Köttbullarna är också goda kalla som antipasto.

Du behöver

  • 1 skiva bondbröd dagsgammalt
  • 1 dl mjölk
  • 50 g pancetta italienskt rimmat och lufttorkat sidfläsk
  • 500 g kalvfärs
  • 1 st ägg
  • 1 dl bladpersilja hackad
  • 1.5 dl parmesanost riven
  • 0.75 tsk salt
  • 1 krm nymald peppar

Tomatsås:

1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
olivolja till stekning
1 msk tomatpuré
2 st tomater
2 tsk salvia torkad
1.5 tsk strösocker
flingsalt nymald peppar

Servera med:

350 g spagetti
parmesanost

Gör så här

1
Kantskär brödet och låt det dra i mjölken, ca 10 minuter. Ta upp brödet och krama ur vätskan. Mjölken ska inte användas mer. Finhacka pancettan. Blanda bröd, pancetta, färs, ägg, persilja, parmesanost, salt och peppar. Forma smeten till 16 stora köttbullar.

2
Tomatsås: Skala och hacka lök och vitlök och fräs utan att det får färg i en gryta med olja. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, salvia och socker, och koka under lock, ca 30 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.

3
Lägg i köttbullarna i tomatsåsen och koka sakta under lock, ca 15 minuter. Vänd dem någon gång under tiden.

4
Koka spagettin i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen, men häll av kokvattnet någon minut tidigare än den angivna tiden. Vänd ner spagettin i grytan med köttbullar och blanda noga men försiktigt om. Låt stå och dra någon minut under lock. Servera med riven parmesanost.

Scroll to Top