Kall vichyssoise med varmrökt lax

Potatis- och purjolökssoppa är en klassiker som faktiskt passar precis lika bra att servera kall. Så här års passar det bra att toppa soppan med varmrökt lax, smörgåskrasse och gräslök.

Du behöver

  • 800 g potatis mjölig, ej färskpotatis
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 st purjolök
  • 2 dl crème fraîche
  • flingsalt
  • nymald vitpeppar
  • 400 g lax varmrökt
  • 1 st smörgåskrasse ask
  • hackad gräslök

Gör så här

1
Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk under lock i buljongen, ca 15 minuter.

2
Skölj och strimla purjolöken. Lägg ner den i buljongen efter halva koktiden.

3
Mixa soppan slät tillsammans med crème fraiche. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Kyl soppan.

4
Häll upp soppan och toppa med laxen, som delats i mindre bitar. Strö över krasse och gräslök.

Scroll to Top