Julpaté med lingoncumberlandsås

En god och vacker paté att servera som förrätt eller på julbordet!

Du behöver

  • 2 st ugnsfasta patéformar à 1 l
  • 1 st gul lök liten
  • 240 g sidfläsk rimmat, utan svål
  • 300 g viltfärs
  • 250 g fläskfärs
  • 1.25 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 st ägg
  • 1 msk persillade blandning av persilja, vitlök och havssalt
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar nymald
  • 1 tsk grönpeppar i lag
  • 1 msk viltfond
  • 1 msk HP-sås
  • 2 msk portvin rött
  • 1 dl torkade tranbär
  • 6 skiva bacon

Gelé:

1 dl torkade tranbär
0.5 dl portvin rött
2 msk svartvinbärssaft
3 st gelatinblad

Servera med:

lingoncumberlandssås
cornichons
sallad

Ugn: 175°

Gör så här

1
Skala och klyfta löken. Lägg lök och fläsk i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till en grovhackad massa. Lägg över i en bunke till-sammans med viltfärs och fläskfärs.

2
Blanda grädde och mjöl i en kastrull och koka till en tjock panad under omrörning. Låt svalna. Blanda ner ägg, panad, persillade, salt, svart- och grönpeppar, fond, HP-sås, portvin och tranbär i bunken och arbeta ihop till en jämn smet.

3
Klä 2 ugnsfasta patéformar à 1 l genom att lägga baconskivor längs med formarna. Fyll med på med patésmeten. Täck formarna med bakplåtspapper eller lock. Grädda i nedre delen av ugnen, gärna i vattenbad, i ca 1 timme, eller tills innertemperaturen är 75°. Låt patén kallna i kylen över natten.

4
Gelé: Blötlägg tranbären i portvin över natten. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Blanda tranbär och saft i en kastrull och värm upp. Tillsätt urkramade gelatinblad och rör om. Låt geléet kallna tills det är trögflytande och ös över patén.


Kommentar:
Patéerna kan frysas utan gelé.

Scroll to Top