Du behöver
- 2 st ugnsfasta patéformar à 1 l
- 1 st gul lök liten
- 240 g sidfläsk rimmat, utan svål
- 300 g viltfärs
- 250 g fläskfärs
- 1.25 dl vispgrädde
- 2 msk vetemjöl
- 2 st ägg
- 1 msk persillade blandning av persilja, vitlök och havssalt
- 1 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar nymald
- 1 tsk grönpeppar i lag
- 1 msk viltfond
- 1 msk HP-sås
- 2 msk portvin rött
- 1 dl torkade tranbär
- 6 skiva bacon
Gelé:
1 dl torkade tranbär
0.5 dl portvin rött
2 msk svartvinbärssaft
3 st gelatinblad
Servera med:
lingoncumberlandssås
cornichons
sallad
Ugn: 175°
Gör så här
1
Skala och klyfta löken. Lägg lök och fläsk i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till en grovhackad massa. Lägg över i en bunke till-sammans med viltfärs och fläskfärs.
2
Blanda grädde och mjöl i en kastrull och koka till en tjock panad under omrörning. Låt svalna. Blanda ner ägg, panad, persillade, salt, svart- och grönpeppar, fond, HP-sås, portvin och tranbär i bunken och arbeta ihop till en jämn smet.
3
Klä 2 ugnsfasta patéformar à 1 l genom att lägga baconskivor längs med formarna. Fyll med på med patésmeten. Täck formarna med bakplåtspapper eller lock. Grädda i nedre delen av ugnen, gärna i vattenbad, i ca 1 timme, eller tills innertemperaturen är 75°. Låt patén kallna i kylen över natten.
4
Gelé: Blötlägg tranbären i portvin över natten. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Blanda tranbär och saft i en kastrull och värm upp. Tillsätt urkramade gelatinblad och rör om. Låt geléet kallna tills det är trögflytande och ös över patén.
Patéerna kan frysas utan gelé.