Julkavring

Ett långjäst bröd som tar ett par dagar att baka, men i gengäld får man ett hållbart och mustigt bröd med den karaktäristiska, lite syrliga rågsmaken.

Du behöver

Dag 1:

12,5 g jäst
1 msk salt
2 dl filmjölk
5 dl vatten
1 l grovt rågmjöl

Dag 2:

100 g smör
1 msk ättikssprit
1.5 dl malt av korn eller mörk sirap
0.5 msk stött kummin
0.5 msk fänkålsfrön stötta
7 dl vetemjöl

Ugn: 200°

1 bröd

Gör så här

1
Dag 1: Smula ner jästen i en bunke. Rör i salt, filmjölk och ljummet vatten. Blanda i mjölet. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 24–36 timmar.

2
Dag 2: Smält smöret och låt det svalna något. Tillsätt smör, ättikssprit, malt och kryddor till fördegen. Rör för hand med en träslev. Tillsätt mjölet, lite i taget. Degen ska inte knådas utan fortsätt arbeta den omsorgsfullt med träslev. Det är viktigt att blanda väl, så att allt mjöl blandas in i degen.

3
Lägg över degen i en smord avlång form som rymmer, ca 2 1/2 liter. Pressa ut degen till ett jämnt bröd med en lätt mjölad stekspade, så det inte bildas luftbubblor.

4
Täck formen och låt jäsa i rumstemperatur, ca 2 timmar.

5
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 1/4 timme. Om brödet verkar bli för mörkt, täck med aluminiumfolie. Känn med en provsticka att brödet är genomgräddat och torrt.

6
Ta ut brödet och lossa det från formen. Fortsätt att grädda utan form, ca 10 minuter. Linda in brödet väl i en handduk och låt kallna på galler.

Scroll to Top