Julens godaste knäckebröd

Vi svenskar är knäckebrödsätare av stora mått. Norrlänningar äter mest och skåningar minst. Så alla skåningar ? nu utmanar vi er, och alla andra, att äta mer knäckebröd! Med det här receptet kommer det att gå som en dans.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk lätt
  • 1 msk muscovadosocker eller mörk sirap
  • 1 msk rapsolja
  • 2 tsk brödkrydda mald
  • 1 tsk salt
  • 2 dl rågmjöl grovt
  • vetemjöl ca 5 dl

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt kall mjölk, sirap, olja, brödkryddor, salt, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen i minst 10 minuter i maskin med degkroken monterad. Täck bunken med plastfolie och låt degen vila i kylen, ca 1 timme.

2
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Rulla ut degen till en rulle och dela rullen i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar. Kavla ut bullarna på mjölat bakbord till 2–3 mm tunna runda bröd. Blanda gärna grovt rågmjöl och vetemjöl till utbakningen.

3
Nagga bröden med brödnagg eller gaffel eller kavla med ett par gånger med kruskavel från mitten och utåt kanterna. Borsta av mjölet från bröden. Gör ett hål i mitten på bröden med ett litet mått eller snapsglas, ca 2 cm i diameter.

4
För över brödkakan på en plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen, 5– 6 minuter. Låt bröden kallna på bakgaller utan bakduk. Förvara bröden torrt i brödburk med lock.

Scroll to Top