Jämtländska hjortronbullar

Du behöver 25 g jäst 100 g smör 3 dl vatten 0.75 dl strösocker 1 tsk kardemumma malen 0.5 tsk salt 0.75 st ägg spara...

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 100 g smör
  • 3 dl vatten
  • 0.75 dl strösocker
  • 1 tsk kardemumma malen
  • 0.5 tsk salt
  • 0.75 st ägg spara resten till penslingen
  • 9 dl vetemjöl

Fyllning:

75 g smör
100 g mandelmassa
0.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
hjortronssylt

Pensling:

0.25 st ägg
mandelspån

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt vatten och värm till 37°. Häll vätskan över jästen och rör tills jästen lösts upp. Blanda i socker, kardemumma, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 60–90 minuter.

2
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, riven mandelmassa, socker och vaniljsocker. Är sylten tunn låt 1 dl av den rinna av i en sil. Rör ner den avrunna sylten i fyllningen vid utbakningen.

3
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda inte. Dela degen i fyra bitar och kavla ut varje bit till en tjock platta, 20×20 cm. Skär varje platta i fyra rutor.

4
Rör ner den avrunna sylten i fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje ruta. Samla ihop hörnen och lyft bullen till fasta/hårda bullformar. Vik ut hörnen över kanten och klicka i resten av sylten. Låt jäsa övertäckta, 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Pudra över florsocker vid servering.

Scroll to Top