Italiensk köttfärslimpa

På svenska heter det köttfärslimpa och på italienska heter det polpettone. Och det är just en italiensk polpettone som är inspiration till detta recept med en lite annorlunda fyllning som mortadella, hårdkokta ägg, ricotta och basilika. Du måste bara prova!

Du behöver

  • 150 g bröd dagsgammalt, vitt
  • 1 dl mjölk
  • 500 g blandfärs
  • 150 g parmesanost
  • 3 st ägg
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0.75 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald

Fyllning:

100 g mortadella skivad
2 st hårdkokta ägg
1 st tomater 400 g
30 st basilikablad
125 g ricotta färskost
1 msk olivolja

Servera med:

1 st vitlöksklyfta
1 msk smör
400 g spenat
250 g körsbärstomater
salt och peppar

Ugn: 175°/225° grill

Gör så här

1
Riv brödet i bitar och låt det svälla i mjölken. Blanda färs, nyriven parmesanost, ägg, hackad vitlök, salt och peppar, och arbeta ihop till en smidig färs.

2
Fyllning: Bred ut färsen till en platta, på ett blötlagt smörpapper, som är ca 1 1/2 cm tjock. Täck färsen med mortadella. Lägg skalade klyftade ägg, klyftade tomater och basilikablad i mitten av färsen. Bred ricotta på en långsida av färsen.

3
Rulla ihop färsen med hjälp av smörpapperet till en “rulltårta”. Forma köttfärslimpan till en fin rulle och förslut ändarna med färsen.

4
Lägg färslimpan i en ugnspanna med bakplåtspapper i botten, och pensla med olja. Tillaga i nedre delen av ugnen på 175º, ca 35 minuter. Höj ugnsvärmen till 225° grill och tillaga i 5 minuter, så att köttfärslimpan får fin färg. Servera med vitlöksfräst spenat och delade tomater.

Scroll to Top