Du behöver
- 1 kg laxfilé helst mittbit som ska varit fryst i minst 2 dygn sedan tinad
- 0.5 dl strösocker
- 3 msk salt
- 2 tsk vitpeppar grovt krossad
- 1 tsk kryddnejlika krossad
- 1 st citron rivet skal och pressad saft
- 1 st apelsin rivet skal och pressad saft
- 2 msk ingefära riven färsk
- 1 dl dill grovt hackad
Gör så här
1
Tina laxen.
2
Blanda socker, salt, peppar och nejlika, och gnid in laxen med blandningen.
3
Blanda citronskal och -saft, apelsinskal och -saft och ingefära, och gnid in laxen med blandningen. Strö på dill och lägg laxen i en plastpåse.
4
Lägg laxen i kylen och grava den i två dygn. Vänd laxen ett par gånger. Häll bort lagen. Skiva laxen tunt.