Indiska köttbullar i kokos

Blandningen av kryddor är hemligheten i indisk matlagning. Masala betyder blandning och en masala kan variera i det oändliga. Den för oss kanske mest kända masalan är garam masala. Garam betyder het och garam masala är helt enkelt en het kryddblandning.

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk spiskummin
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • 3 msk ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 500 g lammfärs
  • smör
  • 2 msk hackad koriander
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald peppar

Sås:

2 st vitlöksklyftor
2 msk ingefära hackad färsk
1 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
1 st kanelstång
smör
1 st kokosmjölk burk
0.5 dl vatten
3 msk mango chutney
2.5 dl ananas fintärnad färsk
flingsalt
nymald peppar
färsk koriander
chilifrukt ev röd

Servera med:

basmatiris gärna kokt med gurkmeja

Gör så här

1
Skala och hacka lök och vitlök och fräs utan att det får färg i en stekpanna med smör. Låt de torra kryddorna fräsa med mot slutet. Ta stekpannan från värmen och låt kallna.

2
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och låt dra, ca 10 minuter.

3
Blanda färs, stekt lök, ströbröd, koriander, salt och peppar. Forma färsen till köttbullar och bryn dem i en stekpanna med smör. Ställ stekpannan åt sidan.

4
Sås: Fräs hackad vitlök, ingefära och torkade kryddor sakta i en gryta med smör. Tillsätt kokosmjölk, vatten och mango chutney och koka ihop under lock, ca 10 minuter.

5
Lägg i köttbullarna i såsen, och koka dem sakta, ca 10 minuter. Vänd dem någon gång under tiden.

6
Blanda i ananas och smaka av med salt och peppar. Strö över hackad koriander och eventuellt strimlad chilifrukt. Servera med kokt basmatiris.

Scroll to Top