Inbakad oxfilé med härlig svampfyllning

Inte så nytt ? men ack så gott och så spännande. För vem vet vad som är gömt innanför den frasiga smördegen?

Du behöver

  • 700 g oxfilé
  • salt och peppar
  • 1 msk smör eller margarin
  • 2 st förpackningar kyld kavlad smördeg à 250 g
  • 2 st äggulor
  • färsk timjan

Fyllning:

150 g champinjoner
1 st schalottenlök
70 g bacon
1 msk smör eller margarin
0.5 dl crème fraîche
1 msk färsk timjan

Servera med:

haricots verts sallad
hasselbackspotatis

Ugn: 200°

Gör så här

1
Skär köttet i fyra lika stora bitar. Krydda med salt och peppar och bryn runt om i smör i stekpanna. Lägg på ett fat och låt kallna. Hacka champinjonerna fint. Skala och hacka löken fint. Tärna baconet fint. Fräs allt hacket i smör i stekpanna tills det fått fin färg och vätskan kokat in. Rör i crème fraiche och koka ihop till en tjock röra. Smaka av med salt och peppar och blanda i timjan. Låt kallna.

2
Rulla ut smördegen. Skär fyra 7 cm breda remsor från långsidan på degen. Pensla ändarna med äggula. Lägg på biffen och rulla in i degen. Skär ut åtta rundlar ur resten av degen som ska vara botten och lock till paketen. Pensla kanterna med äggula.

3
Ställ filébitarna på en platta. Nyp ihop degen mellan botten och kant. Lägg en klick fyllning uppe på biffen.

4
Lägg på ett lock och nyp ihop. Gör några lufthål med en tandpetare. Skär ut remsor av resten av degen. Pensla paketen med äggula och lägg på några timjankvistar. Dekorera med degremsor. Pensla dem också. Baka i ugn i ca 25 minuter för rosa kött och 35 minuter för genomstekt. Servera med haricots verts, sallad och ev hasselbackspotatis.

Scroll to Top