Hönsfrikassé

Hönsfrikassé med ris och curry är rejäl mat som man blir mätt och varm av. Extra gott smakar den efter en lång dag utomhus.

Du behöver

  • 1 st höna (ca 1 1/2 kg) eller 1 kyckling (ca 1 1/4 kg)
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 1.5 l vatten
  • 2.5 tsk salt
  • 8 st vitpepparkorn

Sås:

2 msk smör eller margarin
1.5 tsk curry
3 msk vetemjöl
5 dl buljong (kokspad)
1 st äggula + 1

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skölj fågeln väl och dela den i halvor, så kokar den fortare färdigt.

2
Skala och klyfta löken. Skär den skalade moroten i bitar. Koka upp vattnet med salt, kryddor och grönsaker. Lägg i fågeln och koka ca 35 minuter för kyckling och ca 1 1/2 timme för höns.

3
Ta upp fågeln och ta bort skinnet. Dela den i portionsbitar och håll dessa varma.

4
Gör nu såsen: Smält fettet tillsammans med curryn. Rör ner mjölet och späd med den silade och skummade buljongen. Sjud såsen ca 5 minuter. Vispa samman gula och grädde och rör ner detta i såsen, som sedan inte får koka.

5
Lägg fågeln i en karott och häll över såsen.

6
Kokt ris och haricots verts smakar bra till hönsfrikassén.

Scroll to Top