Hemmagjord julkorv med rödkål och senap

Julkorv med senap och rödkål är ett måste på mitt julbord. Nu bara måste det bli ett måste på ditt också! Så se och lär ? här visar jag hur det går till steg för steg.

Du behöver

  • krokfjälster ca 5 meter
  • 7.5 dl vatten iskallt
  • 1.2 kg grisbog
  • 200 g sidfläsk rimmat, utan svål
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar malen
  • 0.5 tsk malen ingefära
  • 2 tsk kryddpeppar krossad
  • 0.5 tsk kryddnejlikor malda
  • 0.5 dl potatismjöl
  • 1 st lagerblad
  • 5 st kryddpepparkorn

Servera med:

rödkål
senap

2 kg korv

Gör så här

1
Blötlägg krokfjälstren i kallt vatten, gärna dagen innan för bästa resultat. Skölj ur dem med kallt vatten. Mät upp vattnet till smeten och låt det stå i frysen i 30 minuter. Skär grisbog och sidfläsk i strimlor, och mal det i köttkvarnen genom den fina hålskivan.

2
Blanda färs och salt i en bunke, och rör om kraftigt i 1 minut. Tillsätt vit-peppar, ingefära, kryddpeppar, kryddnejlikor och potatismjöl. Späd med det iskalla vattnet lite i taget. Arbeta färsen väl, helst i en köksmaskin, tills smeten är seg, blank och smidig. Koka eller stek ett prov av smeten för att kontrollera kryddningen.

3
Trä upp fjälstret på korvhornet till köttkvarnen. Stoppa korvsmeten löst i fjälstren. Knyt om korvarna med bomullssnöre till lagom långa korvar. Lägg korvarna i en form med och strö över 1 msk grovt salt. Låt formen stå i kylen i ca 6 timmar, för att korvarna ska mogna i smaken. Stek eller sjud korvarna, eller frys in dem råa i fryspåsar.

4
Tillagning: Sjud korvarna i låg vid gryta med så mycket vatten att kor-varna täcks. Tillsätt 1 lagerblad och 5 kryddpepparkorn och sjud utan lock i 15–20 minuter. Eller stek korvarna på låg värme i en stekpanna med smör i ca 15 minuter. Skär upp korven i bitar och servera med senap och rödkål.

Scroll to Top