Annons
Annons
Annons

Annons
Annons

Res på egen hand

Fantastisk utsikt över Mosel
Fantastisk utsikt över Mosel

5 x övernattningar
5 x frukostbuffé
5 x 3-rätters middag
Se hela resans innehåll
2599,00
SEK
Rügen - Tysklands vackraste semesterö
Rügen - Tysklands vackraste semesterö

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
2 x stor temabuffé
Se hela resans innehåll
1549,00
SEK
Rügen - Tysklands vackraste semesterö
Rügen - Tysklands vackraste semesterö

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
2 x stor temabuffé
Se hela resans innehåll
1199,00
SEK
Rügen - Tysklands vackraste semesterö
Rügen - Tysklands vackraste semesterö

4 övernattningar
4 x frukostbuffé
2 x stor temabuffé
Se hela resans innehåll
1949,00
SEK
Kalmars historiska charm
Kalmars historiska charm

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
1 x 3-rätters middag inkl. kaffe
Se hela resans innehåll
1249,00
SEK

Svensk trerättersmeny till bords i helgen

Undebar rösti med lax  och gräslök till förrätt, följs av klassiskt goda Wallenbergare med champinjon- och persiljefräs. Avslutar gör vi med Marias goda favoritäppelpaj, där vi med fördel använder mandelmassan som blivit över efter semelfrossan i februari.

Annons

Smårätter & tillbehörFisk & skaldjur
Läckra små potatisplättar.
Rösti med lax
Det här behövs:
1 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
Tillbehör:
Gör så här
  1. Skala potatisarna och riv dem ganska grovt. Hacka gräslöken och blanda samman den med potatisen.
  2. Vispa upp ägget lätt och rör ner mjöl och salt. Tillsätt potatisen med gräslöken och rör om.
  3. Smält lite matfett i en stekpanna. Lägg i en klick potatissmet och platta till den lite. Stek ca 3-4 st åt gången. Stek dem gyllene på båda sidorna i inte för het stekpanna.
  4. Lägg en klick lätt creme fraiche, 1 äggklyfta, 1 laxskiva och lite gräslök på varje rösti. Servera genast.
Tips!
Du kan också garnera röstin med julskinka och tomat eller sill och ägg eller vad du har tillgång till.
Smaklig måltid
Foto: Fredrik Birkler

Kött, vilt & chark
Bjud biffarna tillsammans med potatismos, champinjon- och persiljefräs, kokta ärter och kanske lite lingonsylt.
Wallenbergare med potatismos och champinjon- och persiljefräs
Det här behövs för ca 4 port:
500 g kalvfärs
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Champinjon- och persiljefräs:
Potatismos:
1 1/2-2 dl mjölk
2 msk smör
1 krm salt
Vintips från Wine Agency

Periquita Reserva

Art nr 2560
Flaska 85:-/Box 265:-


Medaljbehängt rött boxvin från Portugal med extra allt! Fylligt, mustigt, moget med fina toner av fatlagringen och lång, härlig smak! Superfynd för priset!


Klicka här för fler vintips!

Gör så här
  1. Börja med potatismoset. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten under lock. Häll bort vattnet och mosa potatisen med en el-visp. Späd med mjölk, lite i sänder och vispa moset luftigt. Tillsätt smör och smaka av med salt och peppar. Håll moset varmt.
  2. Ansa svampen och skiva den. Fräs skivorna i lite smör tills det knäpper i svampen. Tillsätt lite mera smör och hackad persilja. Låt den fräsa med några minuter. Smak av med salt och peppar.
  3. Rör samman färsen med grädde, lite i taget. Tillsätt äggulorna en och en under fortsatt omrörning. Krydda med salt och peppar. Arbeta bara färsen tills allt är blandat. (Färsen är ganska lös, men det ska den vara.)
  4. Forma färsen, med vattensköljda händer, till 8 biffar. Lägg dem på vattensköljd skärbräda. Bryn lite smör i ens stekpanna och stek biffarna ca 3 minuter på varje sida.
Smaklig måltid
Foto: Fredrik Birkler

Bakat
Det här receptet fick jag av Inger på posten. Tack snälla, jag har nu fått ett nytt favoritrecept på äppelpaj.
Äppelpaj med mandelmassa (från Marias kakburk)
ca 10 portioner
Pajdeg
3 dl mjöl
150 g smör
3 msk socker
Fyllning
50 g smör
Ugn: 200 grader
Gör så här
  1. Hacka samman alla ingredienser utom äggulan till pajdegen. Det ska bli en grynig massa. Tillsätt äggulan och samla till en deg. Låt degen vila i kylen i 1 timme.
  2. Kavla ut degen på mjölat underlag och klä en pajform. Nagga och ställ i kylen i 10 minuter.
  3. Grädda pajskalet på 200 grader i ca 10 minuter.
  4. Riv mandelmassan och blanda ihop alla omgredienser till fyllningen till en jämn smet.
  5. Skär äpplena i klyftor.
  6. Häll fyllningen i formen och tryck ner klyftorna.
  7. Grädda i ca 30 minuter tills pajen fått fin färg. Servera den ljummen med vaniljsås eller glass.
Tips!
Ska pajen serveras vid ett senare tillfälle smakar den som bäst om man värmer på den lite i ugnen innan servering.
Smaklig måltid
Foto: Maria Berneclou
Annons

Vår bloggprofil

För dig som älskar att baka

Marias kakburk »

Bästa festmaten

Över 100 recept på smörgåstårta!

Våra bästa vintips

Massor av vintips - och passande recept!

Glutenfritt

Över 200 glutenfria kakor och bröd!

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog