Knäckig rabarber- och äppelpaj

Rabarber, äpple, kolasås, nötter och mandel ? klart att den här pajen gör succé.

Du behöver

Pajdeg:

100 g smör
1 dl fiberhavregryn
2 dl vetemjöl
2 msk rörsocker
1.5 msk vatten

Fyllning:

2 st äpplen
5 dl rabarber skivad
50 g hasselnötter
50 g valnötter
50 g mandelspån

Kolasås:

100 g smör
1.5 dl rörsocker
1.5 msk vetemjöl
2.5 dl mellangrädde

Servera med:

vaniljglass eller en klick crème fraiche

Ugn: 200°

8-10 bitar

Gör så här

1
Pajdeg: Arbeta snabbt ihop smör, havregryn, mjöl och socker till en smulig massa, helst i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i en plastpåse i kylen, ca 1 timme. Tryck ut degen i en låg veckad pajform med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå i kylen i minst 30 minuter. Förgrädda mitt i ugnen, ca 10 minuter.

2
Fyllning: Skölj och klyfta äpplena. Fördela äpplen och rabarber i pajskalet. Blanda hackade hasselnötter, hackade valnötter och mandelspån, och strö över.

3
Kolasås: Smält smöret. Tillsätt socker och mjöl och rör om. Späd med grädden, lite i taget. Koka upp och sjud under omrörning några minuter tills såsen tjocknar något. Häll kolasåsen över pajen. Grädda mitt i ugnen, ca 25 minuter. Servera med vaniljglass eller en klick crème fraiche.

Scroll to Top