Du behöver
- 1 dl havregryn ren havre
- vatten + 4 dl
- 0.5 dl rapsolja
- 50 g jäst
- 1 msk fiberhusk
- 1 tsk salt
- 100 g morötter
- 1 dl solrosfrön
- mjölmix Lailas mjölmix
Pensling:
vatten
solrosfrön
Ugn: 200°
1 bröd
Gör så här
1
Blanda havregryn och 2 dl vatten i en kastrull och koka upp. Koka i 2 minuter till en gröt. Häll över gröten i en skål och tillsätt 4 dl vatten. Rör i olja, jäst och fiberhusk, och blanda till en slät smet. Låt svälla i 10 minuter.
2
Tillsätt salt, rivna morötter, solrosfrön och mjölmix, och arbeta degen väl med maskin, 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt, 30 minuter.
3
Ta upp degen och dela den i tre bitar. Rulla ut bitarna till längder som är ca 40 cm långa. Fläta ihop längderna till ett bröd. Låt brödet jäsa övertäckt, 20 minuter.
4
Pensla brödet med vatten och strö på solrosfrön. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter.