Du behöver
- 3 dl fiberhavregryn
- 4.5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 2 msk brödsirap
- 0.5 dl rapsolja smör- och
- 1.5 tsk salt
- vetemjöl ca 8 dl
Pensling:
vatten
Garnera med:
havregryn ca 1 dl
Ugn: 225°
Gör så här
1
Låt havregryn svälla i mjölk, ca 20 minuter. Tillsätt smulad jäst, sirap, smör- och rapsolja, salt och mjöl, och arbeta degen smidig i köksmaskin, ca 10 minuter. Lite längre för hand, ca 15 minuter. Låt degen jäsa under bakduk, ca 1 timme.
2
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Forma degen till en längd. Dela längden i 2 delar och skär varje del i 8 bitar som formas till 10 cm avlånga bullar.
3
Pensla bullarna med vatten och doppa dem i havregryn. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk, ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.