Du behöver
- 1 st gurka ca 400 g
- 1.5 l vatten
- 3 tärning hönsbuljong eller grönsaksbuljong
- 3 msk vetemjöl
- 3 msk margarin
- 1 tsk körvel
- 1 st äggula
- 0.75 dl grädde
Garnering:
crème fraîche vispad
gurkskiva
hackad persilja
Det här behövs för 6 port:
Gör så här
1
Skala gurkan och tärna den grovt.
2
Koka upp ca 1/2 liter av vattnet och lägg i gurkan. Låt den koka mjuk ca 5-10 minuter.
3
Häll gurkan med vattnet i en mixer eller matberedare och mixa till en jämn puré. Häll tillbaka purén i kastrullen.
4
Tillsätt resten av vattnet och smulad buljongtärning. Låt det koka upp på nytt.
5
Arbeta samman mjölet med margarinet till en deg. Klicka ner den i soppan och koka upp på nytt under omrörning. Låt soppan koka ca 3-5 minuter.
6
Rör ihop grädde med äggula. Rör ner det i soppan och låt allt bli genomvarmt men inte koka, då kan soppan bli grynig. Smaka av med körvel.
7
Vispa creme fraichen tjock och lägg en klick på varje portion soppa. Garnera med tunt skivade gurkskivor och hackad persilja. Bjud oststänger till.