Grytbröd

Du behöver 25 g jäst 6 dl Ljummet vatten 2 tsk salt 11.5 dl vetemjöl special Ugn: 250°/225° Gör så här 1 Smula ner jästen...

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 6 dl Ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • 11.5 dl vetemjöl special

Ugn: 250°/225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen med 1 dl av vätskan. Tillsätt resten av vattnet, salt och rör om. Tillsätt mjölet och rör om. Degen är ganska lös och den ska inte knådas. Låt jäsa övertäckt i 2 timmar.

2
Sätt på ugnen på 250° och ställ in en tom gjutjärnsgryta med lock och låt grytan bli varm.

3
Vänd ner degen på en mjölad handduk. Vik ihop degen så att den blir helt täckt med mjöl och täck med en handduk. Låt degen jäsa medan ugnen och grytan blir varma.

4
Vänd ner degen i den varma grytan och lägg på locket. Grädda i 30 minuter. Sänk värmen till 225°, ta av locket och grädda i 15 minuter. Vänd ut brödet och låt svalna på galler.

Scroll to Top