Grytbröd med kryddsmör

Beväpna dig med tålamod, en gjutjärnsgryta och ett par riktigt tjocka grytlappar. Nu är du redo för att baka vårt supergoda grytbröd som vi serverar med ett kryddsmör smaksatt med citron, chili och dill!

Du behöver

  • 15 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 1.5 tsk salt
  • 2 msk linfrö
  • 8 dl vetemjöl

Kryddsmör:

150 g smör
0.5 st citron rivet skal
0.5 st röd chilipeppar
2 msk hackad dill
salt peppar

Ugn: 225°

1 bröd

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Tillsätt kallt vatten och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, linfrö och mjöl och arbeta degen väl, gärna i maskin. Degen är ganska kladdig. Låt jäsa övertäckt, tills den jäst till dubbel storlek, ca 3 timmar. Stjälp försiktigt upp degen på mjölat bakbord och vik den inåt med mjölade händer, 6–8 gånger.

2
Lägg degen på ett oljat bakplåtspapper med den vikta sidan neråt. Låt jäsa övertäckt, ca 1 timme.

3
Ställ in en gjutjärnsgryta med lock i kall ugn. Sätt på ugnen och låt grytan bli varm, ca 30 minuter. Ta ut grytan och lyft av locket. Tänk på att det är riktigt varmt. Lägg försiktigt i brödet med den vikta sidan ner. Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen. Grädda brödet i 20 minuter. Ta av locket och grädda i 15 minuter. Låt brödet svalna i grytan i 15 minuter i grytan innan det tas upp.

4
Kryddsmör: Rör ihop rumsvarmt smör, citronskal, hackad röd chili och dill. Smaka av med salt och peppar och servera till brödet.

Scroll to Top