Du behöver
- 150 g rökt sidfläsk
- 200 g champinjoner
- 1 st gul lök stor
- 3 st vitlöksklyftor
- smör till stekning
- 500 g nötfärs
- 2 msk konjak
- 1.5 tsk salt
- 2 krm torkad timjan
- 2 st ägg
- 1 msk potatismjöl
- 2 dl vispgrädde
- 400 g kycklinglever
Ugn: 150°
ca 16 skivor
Gör så här
1
Finhacka fläsk och svamp. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs fläsket i en stekpanna med smör, ca 2 minuter. Tillsätt svamp, lök och vitlök och fräs ytterligare, 5–10 minuter. Låt kallna.
2
Lägg färsen i en matberedare. Tillsätt konjak, salt, timjan, ägg och mjöl. Tillsätt grädden medan maskinen går, och arbeta snabbt ihop till en smidig färs.
3
Putsa levern fri från senor och hinnor. Finhacka levern. Lägg över färsen i en bunke och blanda försiktigt i lever och svampfräs.
4
Klä en avlång brödform, 1 1/2 l, med bakplåtspapper. Fördela smeten i formen och släta till ytan. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 1/2 timme. Låt kallna.
5
Täck patén med aluminiumfolie och ställ en tyngd ovanpå. Till exempel en avlång form med kallt vatten. Låt stå i kylen till nästa dag.