Grov lantpaté

En paté är perfekt att ha på lut i kylen under julhelgen. Passar både som förrätt och på julbordet. Servera gärna patén med cornichoner, syltlök och lingon- eller rödlökschutney. Serverar du rödlökschutneyn till kan du hoppa över syltlöken.

Du behöver

  • 150 g rökt sidfläsk
  • 200 g champinjoner
  • 1 st gul lök stor
  • 3 st vitlöksklyftor
  • smör till stekning
  • 500 g nötfärs
  • 2 msk konjak
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm torkad timjan
  • 2 st ägg
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 400 g kycklinglever

Ugn: 150°

ca 16 skivor

Gör så här

1
Finhacka fläsk och svamp. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs fläsket i en stekpanna med smör, ca 2 minuter. Tillsätt svamp, lök och vitlök och fräs ytterligare, 5–10 minuter. Låt kallna.

2
Lägg färsen i en matberedare. Tillsätt konjak, salt, timjan, ägg och mjöl. Tillsätt grädden medan maskinen går, och arbeta snabbt ihop till en smidig färs.

3
Putsa levern fri från senor och hinnor. Finhacka levern. Lägg över färsen i en bunke och blanda försiktigt i lever och svampfräs.

4
Klä en avlång brödform, 1 1/2 l, med bakplåtspapper. Fördela smeten i formen och släta till ytan. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 1/2 timme. Låt kallna.

5
Täck patén med aluminiumfolie och ställ en tyngd ovanpå. Till exempel en avlång form med kallt vatten. Låt stå i kylen till nästa dag.

Scroll to Top