Grönkålspaj med äpple och valnötter

Du behöver Pajdeg: 2 dl vetemjöl 1 dl havregryn 125 g smör 2 msk vatten Fyllning: 2 st schalottenlökar 2 st äpplen 1 st grönkål...

Du behöver

Pajdeg:

2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
125 g smör
2 msk vatten

Fyllning:

2 st schalottenlökar
2 st äpplen
1 st grönkål 250 g
2 msk smör
salt peppar
2 dl ost riven lagrad

Äggstanning:

4 st ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
25 g valnötter eller hasselnötter

Ugn: 225°/200°

Gör så här

1
Pajdeg: Lägg mjöl, havregryn, smöret i bitar i skålen till matberedaren och mixa till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör tills det bildas en degboll. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Den deg som blir över kavlas ut till en platta. Tryck ut små stjärnor eller hjärtan med ett mått att dekorera pajen med. Täck formen med plastfolie och låt stå i kylen minst 30 minuter. Lägg stjärnorna på en tallrik och täck med plastfolie, och ställ in tallriken i kylen. Nagga degen med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen på 225°, ca 10 minuter.

2
Fyllning: Skala och hacka löken. Kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Fräs grönkål och lök i en stekpanna med smör tills kålen blir mjuk. Tillsätt äppeltärningarna och fräs 1 minut till. Salta och peppra. Strö hälften av osten i pajskalet och lägg på grönkålsblandningen. Strö över resten av osten. Garnera med stjärnorna av degresterna.

3
Äggstanning: Vispa samman ägg, mjölk, grädde, salt och peppar och häll över fyllningen. Strö över krossade valnötter eller grovhackade hasselnötter. Grädda mitt i ugnen på 200°, ca 25 minuter.

Scroll to Top