Grekiskt påskbröd med symboliskt ägg

På vårt påskbord tronar ett vackert grekiskt bröd med sitt vackra röda ägg. Äggets röda färg symboliserar Kristi blod och ägget i sig fruktbarhet? Det finns delade meningar om äggets betydelse, men oavsett vilket blir ägget blir helt perfekt tillagat i ugnen ? om du har lust att äta upp det.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 st ägg
  • vetemjöl ca 13 dl special

Röda ägg:

vatten röd karamellfärg +
2 st ägg

Pensling:

ägg
sesamfrö

Ugn: 200°

2 bröd

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, ägg och det mesta av mjölet och arbeta degen väl i maskin, 10 minuter. Degen är ganska kladdig. Låt jäsa övertäckt, 45 minuter.

2
Röda ägg: Blanda karamellfärg och vatten i ett stort glas eller i en skål. Lägg i äggen. Äggen ska vara helt täckta med vätskan. Låt dem ligga och färgas medan degen jäser.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Dela varje bit i tre bitar. Rulla ut varje bit till en längd som är 50 cm. Fläta ihop dem tre och tre. Forma flätorna till runda bröd och lägg på plåt med bakplåtspapper.

4
Röda ägg och pensling: Ta upp äggen och torka av dem. Lägg dem mitt i brödkransen och låt bröden jäsa övertäckta, 30 minuter. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö på sesamfrö. Grädda i nedre delen av ugnen, 30 minuter.

Scroll to Top