Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 2 tsk salt
- 0.5 dl olivolja
- 1 st ägg
- vetemjöl ca 13 dl special
Röda ägg:
vatten röd karamellfärg +
2 st ägg
Pensling:
ägg
sesamfrö
Ugn: 200°
2 bröd
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, ägg och det mesta av mjölet och arbeta degen väl i maskin, 10 minuter. Degen är ganska kladdig. Låt jäsa övertäckt, 45 minuter.
2
Röda ägg: Blanda karamellfärg och vatten i ett stort glas eller i en skål. Lägg i äggen. Äggen ska vara helt täckta med vätskan. Låt dem ligga och färgas medan degen jäser.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Dela varje bit i tre bitar. Rulla ut varje bit till en längd som är 50 cm. Fläta ihop dem tre och tre. Forma flätorna till runda bröd och lägg på plåt med bakplåtspapper.
4
Röda ägg och pensling: Ta upp äggen och torka av dem. Lägg dem mitt i brödkransen och låt bröden jäsa övertäckta, 30 minuter. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö på sesamfrö. Grädda i nedre delen av ugnen, 30 minuter.