Godaste rödbetssoppan

En fyllig soppa att älska. Underbar smak och otroligt uppiggande färg!

Du behöver

  • 5 st kokta rödbetor
  • 1 msk smör
  • 50 g rökt sidfläsk eller bacon i strimlor
  • 2 st potatis skivade
  • 1 st gul lök hackad
  • 1 st morot i slantar
  • 1 st palsternacka i slantar
  • 4 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 1 st citron pressad
  • salt och peppar
  • 2 dl smetana eller crème fraiche

Garnera med:

kryddgrönt
krasseblomma

Gör så här

1
Skala och skär de kokta rödbetorna i mindre bitar.

2
Smält smöret i en rymlig kastrull och fräs fläsk/bacon, potatis, lök och rotfrukter i detta. Häll i vatten och buljong och koka tills potatisen är mjuk.

3
Ta kastrullen från plattan. Sila av buljongen i en ny kastrull och spar grönsakerna i silen. Lägg rödbetsskivorna i buljongen och mixa till en lite grusig konsistens med en mixerstav. Häll i citronsaft och smaka av med salt och peppar.

4
Blanda i smetana/crème fraiche. Lägg tillbaka grönsakerna och låt soppan få ett uppkok. Servera med lite kryddgrönt eller toppa med en vacker krasseblomma som klarat hösten.


Kommentar:
Du blir väldigt röd om fingrarna när du skalar och skivar rödbetor. Gnid en citronskiva på fingrarna så försvinner färgen lätt.

Scroll to Top