Du behöver
- 5 dl vatten
- 2 msk rapsolja
- 50 g jäst
- 1 msk pofiber
- 1 dl fibrex
- 150 g potatis ca 2 st
- 1 dl solrosfrön
- 1 tsk salt
- 5 dl glutenfri mjölmix Finax grova
- 0.5 dl glutenfri mjölmix Finax vanliga
Garnera med:
0.5 dl solrosfrön grovhackade
Ugn: 200º
2 limpor
Gör så här
1
Värm vatten och olja till 37º. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med det ljumma degspadet. Tillsätt Pofiber och Fibrex och låt stå i 10 minuter
2
Riv potatisen grovt på rivjärn och hacka solrosfröna. Tillsätt potatis, solrosfrön, salt och rör om. Tillsätt mjölmixen i omgångar och arbeta degen väl. Det är inte säkert att du behöver den sista halva decilitern mjölmix.
3
Smörj och täck botten på två avlånga formar med bakplåtspapper. Dela degen i två delar och lägg över i formarna. Strö över solrosfrön och låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
4
Grädda på andra falsen nerifrån i ca 45 minuter. Brödet kan frysas!
Fibrex (sockerbetsfiber) gör brödet grövre och mer fiberrikt. Du kan använda enbart Finax vanliga mjölmix om du tycker det är krångligt med två sorters mjöl.