Du behöver
- 225 g smör
- 2 dl strösocker
- 0.5 dl farinsocker
- 2 st ägg
- 3.5 dl vetemjöl
- 2 dl kakao
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 dl glögg
Glasyr:
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
Garnera med:
fikon
physalis
vit choklad
Ugn: 225°
10 bitar
Gör så här
1
Rör rumsvarmt smör, strösocker och farinsocker riktigt poröst, gärna med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
2
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker, och sikta ner i smeten växelvis med glöggen. Blanda försiktigt till en slät smet.
3
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen. Grädda i nedre delen av ugnen, 30 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten. Låt kallna.
4
Glasyr och garnering: Koka upp grädden i en kastrull. Hacka chokladen och rör ner i grädden, och rör om tills chokladen smält. Låt svalna. Bred glasyren sedan över den kalla kakan. Låt kakan stå i kylen ett par timmar för att stelna. Garnera med fikon och physalis. Smält chokladen över vattenbad, och spritsa ut på bakplåtspapper. Låt stelna och “ställ” bitarna på kakan.