Glöggkaka med läcker chokladglasyr

Årets godaste kaka är smaksatt med glögg, farinsocker och vanilj och toppad med mörk chokladglasyr, physalis, färska fikon och vita chokladkrumelurer!

Du behöver

  • 225 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 0.5 dl farinsocker
  • 2 st ägg
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl glögg

Glasyr:

1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad

Garnera med:

fikon
physalis
vit choklad

Ugn: 225°

10 bitar

Gör så här

1
Rör rumsvarmt smör, strösocker och farinsocker riktigt poröst, gärna med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.

2
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker, och sikta ner i smeten växelvis med glöggen. Blanda försiktigt till en slät smet.

3
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen. Grädda i nedre delen av ugnen, 30 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten. Låt kallna.

4
Glasyr och garnering: Koka upp grädden i en kastrull. Hacka chokladen och rör ner i grädden, och rör om tills chokladen smält. Låt svalna. Bred glasyren sedan över den kalla kakan. Låt kakan stå i kylen ett par timmar för att stelna. Garnera med fikon och physalis. Smält chokladen över vattenbad, och spritsa ut på bakplåtspapper. Låt stelna och “ställ” bitarna på kakan.

Scroll to Top