Fyllda saffransbullar

Läckra saffransbullar fyllda med juliga smaker som apelsin och hasselnötter.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran
  • 250 g kesella 1 %
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • vetemjöl ca 17 dl

Fyllning:

2 dl hasselnötter
125 g smör
1 dl apelsinskal eller suckat
5 msk strösocker

Pensla med:

1 st ägg
hasselnötter hackade
pärlsocker

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37º. Rör ut jästen i degspadet.

2
Tillsätt saffran, kesella, socker, salt och det mesta av mjölet och arbeta till en blank och smidig deg. Låt jäsa under bakduk, ca 30 minuter.

3
Fyllning: Hacka nötterna. Blanda nötter, rumsvarmt smör, apelsinskal och socker.

4
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den lätt. Dela degen i två bitar och kavla ut varje bit till en avlång platta som är ca 50×25 cm.

5
Bred fyllning över halva degen och vik över den ofyllda sidan. Skär degen tvärsöver i ca 2 cm breda remsor. Dela remsorna på längden, men låt dem hänga ihop högst upp, som ett par byxor. Vrid dem och gör en lös knut.

6
6. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och jäs under bakduk ca 30 minuter.

7
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på nötter och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 8–10 minuter. Låt kallna på galler under duk.

Scroll to Top