Du behöver
- 50 g jäst
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 1 g saffran
- 250 g kesella 1 %
- 1.5 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- vetemjöl ca 17 dl
Fyllning:
2 dl hasselnötter
125 g smör
1 dl apelsinskal eller suckat
5 msk strösocker
Pensla med:
1 st ägg
hasselnötter hackade
pärlsocker
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37º. Rör ut jästen i degspadet.
2
Tillsätt saffran, kesella, socker, salt och det mesta av mjölet och arbeta till en blank och smidig deg. Låt jäsa under bakduk, ca 30 minuter.
3
Fyllning: Hacka nötterna. Blanda nötter, rumsvarmt smör, apelsinskal och socker.
4
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den lätt. Dela degen i två bitar och kavla ut varje bit till en avlång platta som är ca 50×25 cm.
5
Bred fyllning över halva degen och vik över den ofyllda sidan. Skär degen tvärsöver i ca 2 cm breda remsor. Dela remsorna på längden, men låt dem hänga ihop högst upp, som ett par byxor. Vrid dem och gör en lös knut.
6
6. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och jäs under bakduk ca 30 minuter.
7
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på nötter och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 8–10 minuter. Låt kallna på galler under duk.