Fyllda lammfärsbollar från Marocko

Det här är verkligen en annorlunda variant av köttbullar där köttfärssmeten rullas runt en klyfta hårdkokt ägg. Köttbullarna kokas sedan i en mustig tomatsås med russin och kanel.

Du behöver

Köttbullar:

1 st lök liten gul
2 st vitlöksklyftor
olivolja
2 tsk spiskummin mald
1 skiva bondbröd dagsgammalt
1 dl mjölk
500 g lammfärs
1 tsk salt
1 krm nymald peppar
4.5 st hårdkokta ägg
1 dl mandel
koriander eller persilja

Tomatsås:

1 st lök stor gul
2 st vitlöksklyftor
olivolja
2 st tomater
3 dl vatten
2 st kycklingbuljongtärningar
1 dl russin
1 st kanelstång
1 tsk honung
2 krm harissa stark Nordafrikansk kryddblandning
flingsalt

Servera med:

couscous eller bulgur

Gör så här

1
Hacka lök och vitlök och stek utan att det får färg i en stekpanna med olja. Låt spiskumminen fräsa med mot slutet. Låt kallna.

2
Kantskär brödet och låt det dra i mjölken, ca 10 minuter. Ta upp brödet och krama ur vätskan. Mjölken ska inte användas mer. Blanda lök, bröd, färs salt och peppar.

3
Skala och klyfta äggen. Forma färsen till 16 stora köttbullar. Platta till bullarna och lägg en äggklyfta på varje. Vik över färsen, forma till en boll och släta till ytan. Spar överblivna äggklyftor till garnering.

4
Bryn köttbullarna runt om i en stekpanna med olja.

5
Tomatsås: Hacka lök och vitlök och fräs utan att det får färg i en låg vid panna med olja. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärningar, russin, kanel och honung, och koka under lock, ca 20 minuter. Smaka av med harissa och salt.

6
Koka köttbullarna i tomatsåsen i två omgångar, 10–15 minuter. Vänd dem någon gång under tiden.

7
Skålla och skala mandeln, och rosta den i en torr panna. Strö mandel och koriander över köttbullspannan. Toppa med överblivna äggklyftor. Servera med kokt couscous eller bulgur.

Scroll to Top