Fruktig och saftig smörgåstårta

Rökt kalkonbröst och en fruktig fyllning gör den här festliga smörgåstårtan riktigt saftig och god. Basilikakräm runt och över tårtan ger fantastisk smakbrytning. Baka gärna brödet själv, då blir tårtan ännu godare och du behöver dessutom inte skarva och lappa ihop skivat landgångsbröd. Allra godast blir tårtan om du lägger samman den kvällen före!

Du behöver

Bröd:

vetemjöl ca 600 g
1.5 tsk salt
50 g jäst
4 dl mjölk 37

Ugn: 225º

Fyllning 1:

1 st burk fruktcocktail i juice, 415 g
2 st äpplen tärnade
1 dl minifraiche 5 %
0.5 st citron rivet skal
2 krm svartpeppar nymald

Fyllning 2:

2 st röda paprikor tärnade
100 g kalkonbröst hackat
0.75 dl lättmajonnäs
2 dl matyoghurt
2 krm svartpeppar nymald

Basilikakräm:

300 g färskost t ex Philadelphia
1 dl crème fraîche hårt vispad
1 kruka färsk basilika finhackad

Garnering:

2 st huvud grönsallat de innersta bladen
11 skiva port salut (ost)
11 skiva kalkonbröst rökt
200 g vindruvor kärnfria
cocktailtomater
gurkskiva

Det här behövs till 10-12 bitar:

Gör så här

1
Blanda mjöl, salt, socker och jäst i beredningsskålen, med plastkniven monterad, i matberedaren.

2
Gör två avtryck med ett matskedsmått i mjölet och fyll dem med smör & rapsolja.

3
Tillsätt mjölken och arbeta ihop degen kraftigt i minst 2 minuter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 20 minuter. Degen ska vara ganska lös.

4
Smörj en rund bakform som rymmer ca 2 liter med smör. Arbeta ihop degen, ta upp den ur beredningsskålen och platta ut den i formen med mjölade händer.

5
Täck med bakduk och låt brödet jäsa, ca 20 minuter.

6
Grädda brödet i mitten av ugnen, ca 20 minuter. Låt det kallna på galler.

7
Kantskär brödet och skär av ett lock, som inte ska användas. Skär sedan brödet i tre bottnar.

8
Lägg första botten på uppläggningsfatet. Blanda fyllningarna och bred fyllning 1 underst och fyllning 2 i nästa lager. Lägg bröd mellan fyllningarna och överst.

9
Blanda färskosten med vispad crème fraiche, basilika, salt och peppar till krämen. Bred krämen runt om och ovanpå smörgåstårtan. Så långt kan du förbereda tårtan.

10
Garnera tårtan med späda salladsblad runt kanten. Rulla ost och kalkonkött till rullar och lägg runt kanten. Lägg vindruvorna emellan. Lägg solrosskott i mitten och några delade cocktailtomater och gurkskivor runt om. Servera med cider eller mousserande vin till.

Scroll to Top