Frasig filopaj med kronärtskocka

Med några ark filodeg trollar du snabbt och lätt fram vårens frasigaste, läckraste och godaste paj. Vi lär dig trolla, steg för steg!

Du behöver

  • 270 g filodeg
  • 50 g smör eller margarin

Fyllning:

150 g champinjoner
1 msk smör eller margarin
1 st burk kronärtskockshjärtan à 390 g varav 240 g kronärtskockshjärtan
50 g salami skivor
10 st körsbärstomater

Äggstanning:

4 st ägg
3.5 dl mjölk
salt och peppar
0.5 dl basilika strimlad
3 dl ost riven, smakrik

Ugn: 200°

Gör så här

1
Tina filodegen om den är fryst. Veckla ut degplattorna och dela dem på mitten. Smörj en form väl med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Lägg i ett lager filodeg och låt den hänga lite över kanten.

2
Pensla ett filodegark med smält smör och lägg ovanpå, låt degen gå lite omlott i formen. Fortsätt att pensla arken med smör och lägg i formen. Det ska vara minst fem lager filodeg.

3
Fyllning: Ansa och skiva svampen och stek i en stekpanna med smör, tills vätskan kokat in. Lägg svampen i formen. Klyfta kronärtskockshjär-tana och lägg i formen. Strimla salamin och dela tomaterna, och lägg i formen.

4
Äggstanning: Vispa samman ägg, mjölk, salt, peppar och basilika, och häll i formen. Strö över ost. Vik in några ark (inte alla) av filodegen som hänger över kanten in mot kanten (inte över pajen) och grädda i 40–45 minuter tills äggstanningen stelnat. Täck med folie om kanten blir mörk.

Scroll to Top